”Jag längtar efter ett samhälle där människors olikheter inte räknas som problem utan som en tillgång.”
Jag bor i Skåne, är gift med Lina och tillsammans delar vi på fem döttrar och fem barnbarn. Och så förstås vår älskade labrador Elsa, som tar oss med på långa promenader. När jag inte är på resande fot tar jag gärna fram min racercykel och drar i väg ett par timmar på de skånska vägarna. Cykling har blivit en av mina passioner. Till dem hör också god mat och dryck och en god bok. Och så älskar jag att föreläsa! Hur gick det till?
Jag föddes 1952 och växte upp i Rottne, ett litet samhälle norr om Växjö. Om transpersoner visste vi ingenting. 1978 prästvigdes jag och det har varit mitt arbete ända tills jag 2013 sade upp mig.
Några år tidigare hade jag kommit ut, eller blivit mig själv som jag föredrar att säga. Det väckte stor uppståndelse med en kyrkoherde som var transsexuell. För mina medarbetare, många av dem hade haft mig som chef i 13 år, kom det som en total överraskning. Det tog dem också med på en resa där de fick pröva och ompröva mycket av sina värderingar och sin syn på människor i allmänhet och transpersoner i synnerhet.
Många andra blev nyfikna, och ville veta mer och nästan innan jag visste ordet av var jag föreläsare på heltid, från Malmö i söder till Luleå i norr, ja även i vårt västra grannland. Det som slår mig är att fastän det är mycket vanligt med transpersoner har de flesta aldrig talat med någon. För många är de någon man ser på TV eller i någon Prideparad och kunskaperna är minimala. Ändå är transpersoner oftare än vad vi anar våra arbetskamrater, våra grannar, våra vänner. Ibland kanske det rentav är en medlem av familjen, ett syskon eller ett barn, en, en pappa eller mamma. Eller kyrkoherden!
Jag älskar att berätta, att ge ökad kunskap. Kanske kommer det en dag (jag hoppas!) när det inte längre behövs, när transpersoner är lika självklara som vem som helst. Men så länge transpersoner förlorar jobbet, blir uteslutna från sina familjer, blir skrattade åt och förlöjligade, inte orkar leva längre, då fortsätter jag. Till sist handlar det om oss alla, vilket samhälle vi vill ha. Och för den som är kristen om hur det ska vara i kyrkan.