Nu heter jag Ruuth. I efternamn.

Nu heter jag Ruuth. I efternamn.

Det låg ett brev från Patent- och Registreringsverket i brevlådan. Det är ju inte varje dag, så det var med lätt skälvande händer jag öppnade kuvertet. I det låg två högtidigt utformade dokument, de såg ut som sådana där diplom man fick i scouterna.

Det ena lät meddela att jag fått nytt personnamn: Ann-Christine Karin

Det andra annonserade att jag fått nytt efternamn: Ruuth.

Från och med nu heter jag alltså Ann-Christine Karin Ruuth. Tilltalsnamnet är som ni kan gissa fortfarande Ann-Christine.

Så många har frågat mig varför jag valde att heta Ann-Christine. Varför inte något kortare, mera slagkraftigt, inte så krångligt? Bakom frågorna anar jag att namnet Ann-Christine inte har så hög status. Nuförtiden. Jaha. Men jag jag har tjatat tillräckligt om det. Ni som fortfarande undrar får fråga någon annan. Som vet. Nu kan ni nyfikna ändå få veta varför Karin och varför Ruuth.

Karin har jag lagt till nu. Och när det gäller det namnet vet jag bestämt varför. Karin var min enda moster och en kvinna som jag beundrade mycket. Orädd. Skärpt. Expert på afrikansk litteratur och besökte ett mycket stort antal afrikanska länder. Gränslös humor. Öppen. Vi syskonbarn beundrade henne oändligt och såg fram emot varje gång hon hälsade på. Nu är jag stolt att få bära hennes förnamn. Och efternamn.

Skärmklipp 2015-05-22 13.29.56Hon hette Ruuth precis som min mamma och deras två bröder, Gustaf som var organist i Jönköpings Sofia och Anders, som döpte mig och som varit min förebild som präst under många år. Släkten lär härstamma från Finland. En känd anfader är greve Erik Ruuth som bl a anses ha infört Herrgårdsosten. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Herrgårdsost) Så sänd honom en tanke när du biter i frukostfrallan. 🙂

Roxberg då? Ett namn som jag burit i drygt 20 år, men det tillhör min exhustru. Nu lämnar jag tillbaka det och tackar varmt för lånet.

Av praktiska skäl kommer förstås Roxberg att leva kvar som mitt efternamn ett tag till. Så är t ex ett antal föredrag redan annonserade i det namnet. Det kommer också att innebära förändringar för FB och hemsida etc. men det märker du så småningom!

Men vi kan väl öva redan nu! Så säg nu efter mig, alla på en gång: ANN-CHRISTINE RUUTH. Utmärkt! Det här kommer att gå hur bra som helst!

Ann-Christine Ruuth