Gör din egen prideparad

Gör din egen prideparad

Ända sedan jag kom till Göteborg i samband med West Pride  för några år sedan och såg hur praktiskt taget hela staden vajade i regnbågens alla färger har jag drömt om att få se samma sak i Växjö, min stad. Och mina drömmar har gått i uppfyllelse! Det var fantastiskt att se hela Storgatan översållad med regnbågsflaggor. Inte bara de som vajade kors och tvärs över gatan utan praktiskt taget varje butik hade ”prideskyltat”. Folkhavet i Linnéparken där paraden avslutades med en fantastisk konsert tog verkligen andan ur mig. 7000 i själva paraden sa polisen och i parken måste det väl ha varit ytterligare flera tusen. Fullkomligt mirakulöst!

Skärmklipp 2015-05-12 14.24.47

Prideparad i Växjö 2015

Jag vill verkligen inte vara den som på minsta sätt förminskar den glädje som så många kände denna dag. Ändå kan jag inte låta bli att tänka att hur många vi än går i paraden så är det inte den som avgör hur öppet Växjö är. Det visar sig årets alla andra 364 dagar.

Arbetet med att förbereda prideveckan har gjorts av ett gäng hängivna personer som utan en kronas ersättning har ägnat massor av tid åt att se till att allt skulle fungera. Det arbetet har inte tagit slut. Det är nu bara överlämnat åt var och en som vill föra det vidare. På skolor, vid fikabordet, där hemma, på gatan, i idrottsföreningen, på arbetsplatsen.

Så gör din egen prideparad i det som är din verklighet! Här är några förslag:

Säg emot när andra börjar tala nedsättande om hbtq-personer. Jobba för att alla på ditt företag eller organisation ska få ordenlig utbildning i hbtq. Verka för att ni med stolthet kan sätta upp en prideflagga i entrén. Gör det lika självklart att er arbetsplats skall vara hbtq-vänlig som att det finns en toalett för rullstolsburna. Och låt diskussionen och samtalet flöda om hur vi kan ta tillvara olikheter och göra mångfald till en tillgång och inte ett problem eller hinder. Lägg inte locket på diskussionen även om den skulle bli jobbig utan ge utrymme också åt avvikande åsikter och synpunkter. Men låt det inte stanna där utan ge svar på tal när det behövs. Och tag gärna hjälp av dem som kan mer! Och om det inte finns någon som är (öppet) homosexuell, bisexuell eller transperson på din arbetsplats, ta då en ordentlig funderare på varför.

Hemma hos oss har balkongen varit pyntad med en hel rad regnbågsflaggor. Men igår bestämde jag mig för att ta ner dem. Det kändes lika vemodigt som när man plockar ner julpyntet. Är det redan över? Men min käresta sa: Varför kan man inte ha en regnbågsflagga uppe jämt? Sagt och gjort. En flagga fick vara kvar utanför ytterdörren som en liten påminnelse för oss och andra.

Och jag kom att tänka på hur kristna förr ritade en fisk som ett tecken för andra på sin tro. Fisken ser man förresten fortfarande ganska ofta som en liten bildekal.  Varför inte låta en liten regnbågsflagga vaja året runt från balkongen eller vid dörren som ett litet tecken på att här bor det folk som är hbtq-vänliga? Det kan nog ge lite mod och kraft åt andra, liksom åt någon som funderar på att flytta in i området och undrar om det kanske är helt segregerat.

Prideparaden har börjat! Ska vi gå?

Ann-Christine Roxberg